Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

Uncategorised

https://www.realagriculture.com/2020/12/corn-school-managing-manure-while-dealing-with-corn-rootworm-resistance/?fbclid=IwAR31F6EFmDKUSq5kOMxkjAoMkJxJn9rF8CLjU3WOsn4m_NdA4rxPoKtoWqk

Kukuřičná hnůj, hnůj a sójové boby - zemědělci často neslyší tato tři slova ve stejné větě, ale očekáváme neočekávané v roce 2020.

S rostoucí odolností vůči vlastnostem kukuřičných kořenů v Ontariu mnoho zemědělců, kteří obvykle pěstují kontinuální kukuřici bude se snažit kontrolovat škůdce rozšířením rotací o sójové boby.

Co ale udělají producenti hospodářských zvířat se svým hnojem, když do rotace přidají olejnatá semena? Pro mnoho nepřetržitých pěstitelů kukuřice hraje plodina klíčovou roli, protože jim pomáhá spravovat živiny, které produkují hospodářská zvířata. Jaké možnosti mají pěstitelé? Můžete rozmetat hnůj na sójové boby? V této epizodě Kukuřičné školy hovoří specialistka na hnůj OMAFRA Christine Brown o tom, jak je kukuřice dokonalým domovem pro hnůj hospodářských zvířat a proč je také efektivní aplikace na pole sojových bobů.

Brown říká, že kukuřice je obvykle první volbou pro aplikaci hnoje kvůli schopnosti plodiny efektivně a ekonomicky využívat dostupný dusík. Pokud jde o sójové boby, hnůj dodává půdě živiny a mikroživiny, zejména draslík, který zlepšuje sílu stonku sójových bobů a pomáhá předcházet poléhání. Hnůj také poskytuje sójové půdě tolik potřebnou organickou hmotu.

Existují však výzvy, zejména v prostředí s vysokým výnosem sóji, kde nadměrné množství živin může vytvořit ideální podmínky pro vývoj bílé plísně. Brown však říká, že pěstitelé mohou účinně aplikovat hnůj na pole sóji, pokud dodržují klíčové osvědčené postupy správy. Patří mezi ně zajištění toho, aby aplikační dávky vycházely z analýzy hnoje. Důležitý je také výběr odrůd sóji, které jsou obvykle nižšího vzrůstu a mají dobré skóre ubytování, stejně jako populace rostlin a šířky řádků. Další informace najdete v FieldCropNews.

https://ooe.lko.at/was-ist-eigentlich-eine-quadrillion+2500+3278584?fbclid=IwAR0XHdq-Jldrt8nv4LNPkyisd_fGEkJfD4ABnJGbTP5D6JrETsHTrDT3NKQ

Představte si nákladní vlak, auto za autem naplněné pšenicí, o délce 20 000 km. V tomto vlaku, který je o polovinu delší než zeměkoule, je zrnko žita - a najdete ho!


Ve studii trvající několik let v Německu našel Institut integrovaného monitorování životního prostředí TIEM stopy 138 účinných látek v ochraně rostlin, které se používají v zemědělství po celém světě. I když se jedná o oslavu analytické přesnosti, co to říká o účincích na zdraví lidí nebo zvířat?

Když byla tato studie koncem září představena v Mnichově, bylo nejlepší se vyhnout zmínce o koncentraci nalezených účinných látek, a to i po opakovaných dotazech novinářů. Co tedy zbývá, až na pozoruhodný úspěch laboratoří.

Přibližně třetina nalezených účinných látek nebyla v Německu v době měření schválena nebo nikdy předtím nebyla schválena. Není novinkou říci, že se používá k distribuci účinných látek po celém světě. Na severním pólu již bylo zjištěno odření pryže od evropských automobilů a každý Rakušan již zažil, že po několika hodinách písečné bouře na Sahaře jsou naše auta pokryta žlutohnědým závojem. Na podzim byly v Evropě zjištěny také kouřové částice požárů v Kalifornii, které zuřily týdny.

Všechny věci jsou jed

Paracelsus před 500 lety prohlásil: „Všechny věci jsou jedy a nic bez jedu; samotná dávka znamená, že věc není jed.“ již smrtelné. Rádi však posypeme tuto „smrtící“ látku do našeho snídaňového vajíčka.

Ano, a dospělý potřebuje denně 3 až 5 g stolní soli, aby vyrovnal ztráty pocením a vylučováním. Dokonce i WHO doporučuje denní příjem soli, omezený na max. 5 g k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Jaké to bylo? WHO doporučuje denní spotřebu látky, která vede ke smrti, pokud je konzumována od 35 do 70 g?

Podle Paracelsa vždy jde o dávku, která promění účinnou látku v jed. Přípravky na ochranu rostlin jsou schváleny, pouze pokud obsahují setinu dávky, která je tak nízká, že nedochází k žádné reakci, tj. K toxickým účinkům na člověka nebo zvířata. Pokud by WHO byla konzistentní, pak by podle těchto schvalovacích předpisů měla mít max. Nechejte spotřebovat 0,35 g kuchyňské soli. Naše jídlo by bylo slané a zatuchlé.

Ochrana rostlin založená na prahových hodnotách poškození

Jako zemědělec bych se chtěl vzdát používání syntetických chemických pesticidů. V naší radě se také důrazně zasazujeme o to, aby používání pesticidů bylo posledním nástrojem v integrované rostlinné produkci po střídání plodin, po mechanické kontrole plevele a konkrétně po překročení stanovených mezních hodnot poškození.

Varovná služba na ochranu rostlin, na kterou dohlíží také LK OÖ, obdrží více než 600 000 zásahů ročně. Díky monitorovacím a předpovědním modelům lze zabránit mnoha operacím na ochranu plodin. Stejně tak je nutné důsledně využívat všechny možnosti digitální ochrany plodin, aby se ušetřilo množství účinných látek a konkrétněji je aplikovaly na škodlivé organismy.

Organická produkce se dostává pod tlak

Stále zjevnější konflikt mezi specializovanými ekologickými zemědělci a konvenčními zemědělskými sousedy však již nelze odložit. Organicky pěstované zboží se v Rakousku stále častěji vyskytuje kvůli přítomnosti reziduí účinných látek v pesticidech.

Ekologičtí zemědělci každoročně pociťují vysoké finanční ztráty a bohužel zde také snižují špatnou hodnotu jednotliví uživatelé ochrany rostlin. Při používání ochrany rostlin není neobvyklé ignorovat silný vítr nebo termiku. Výsledek lze najít v laboratořích s několika desítkami stížností ročně, ale téměř žádná zákonná mezní hodnota nepřesahuje 0,05 mg / kg.

Dohoda o mezních hodnotách je zásadní

Chceme-li v otázce pesticidů ve světě s neustálou výměnou látek z průmyslu, dopravy a zemědělství pokročit dále, musíme přijmout zákonné mezní hodnoty, které jsou stokrát zajištěny a platí stejně pro organické i konvenční produkty. Koneckonců, laboratorní nálezy, které jsou méně než stokrát větší než potenciál rizika, nemají žádný význam.

Jak absurdní je podvolit se vyšší a vyšší přesnosti analýzy zmíněné na začátku, s koncentracemi, které neříkají vůbec nic. Dnes jsou zjistitelné částice kvadrillionu, zítra kvintilionu. Myšlenka stanovení mezní hodnoty 0,0 pro ekologické produkty je od samého začátku odsouzena k neúspěchu.

Ekologičtí zemědělci a konvenční zemědělci se musí vzájemně přibližovat

Řešení lze nalézt pouze ve vzájemném zhodnocení a zvážení ekologické a konvenční produkce. Zde se vyžaduje, aby konvenční zemědělci používali technologii snižující unášení, dávali při šíření pozor na vítr a vyhýbali se těkavým účinným látkám, jako je pendimethalin nebo terbuthylazin.

Ekologičtí zemědělci se rovněž vyzývají, aby přistupovali ke svým konvenčním sousedům a usilovali o dialog. Pokud jde o vytvoření trvalých ochranných pásů mezi konvenčně a ekologicky obhospodařovanými oblastmi, jsou ekologičtí zemědělci rovněž povinni přijmout vhodná opatření. Vzájemná vina nemůže vyřešit problém, pouze spolupráce a vzájemné porozumění.

Nesmíme nechat diskusi na těch, kteří šíří strach a hysterii na základě nesmyslných objevů drog, ale musíme se více zaměřit na ty drogy, které skutečně způsobují problémy, pokud jde o drift a termiku. Podobně existuje jen hrstka účinných látek, které způsobují problémy v podzemních vodách a kterým by se mělo konvenční zemědělství vyhnout.

Bez ochrany rostlin nebude svět

Faktem je, že dnes máme na Zemi 8 miliard lidí, kteří se živí, a globální zemědělská produkce by bez ochrany rostlin poklesla přibližně o 40%. Zainteresovaní občané a příznivci ekologického zemědělství mohou mít pravdu, že spotřeba masa je příliš vysoká a měla by být snížena. Místo výroby krmiva pro zvířata plýtvajícího zdroji se věří, že lidé mohou přímo jíst rostlinné produkty.

Vzhledem k současnému globálnímu oteplování je třeba vyvinout veškeré úsilí k přechodu na rostlinnější stravu. Jak ale můžete zpomalit, natož zvrátit trend směrem k vyšší spotřebě masa, který po celá desetiletí roste po celém světě? Jak vysvětlíte miliardě Indů, kteří každý den jen snědli hrst luštěnin, že již nesmí jíst maso, protože se zvyšuje jejich prosperita?

Na závěr bych chtěl zmínit, že více než 99,9% otravy potravinami není způsobeno zbytky pesticidů, ale plísní, mykotoxiny a vysoce toxickými alkaloidy, a to platí stejně pro organické i konvenční produkty. Zní to drsně, ale největší otravou pro otravu jídlem je sama příroda. Především na adresu všech těch, kteří žijí ve víře, bez chemických pesticidů vypukne na Zemi rajský stav.

kontaktní osoba: Jindřich Šmöger

telefon: 608 024 538

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


správce webu : Jakub Slabý

telefon: 607748447


email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30